Lamingtons, czyli przepis na pyszne ciastka.
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pyszne ciastka, które nazywają się Lamingtons. Są one australijskim przysmakiem. Przepis znalazłam w gazecie o ciastach i chciałabym się podzielić nim z tobą.
Składniki na 20 sztuk
- 3 jajka
-25 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki
- 15 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g śmietany 10%
- 3 łyżki kakao
- 200 g wiórków kokosowych do obtoczenia
30 minut pieczenia 149 kcal
1. Jajka utrzyj z 15 łyżkami cukru na puszysty krem. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj 15 łyżek oleju i mąki. Wcześniej przesiej tę mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Biszkopt piecz w temp. 190 przez 30 min. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na prostokątne kawałki.
3. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło i 10 łyżek cukru oraz kakao. Doprowadź do wrzenia, ale cały czas mieszaj. Gotuj to momentu zgęstnienia.
4. Nabij biszkopty na widelec i zamocz w ugotowanej wcześniej polewie czekoladowej. Następnie obtocz ją w wiórkach kokosowych. Zostaw do zastygnięcia.
Moje prywatne spostrzeżenia i rady
Lepiej mieć zapasową paczkę wiórków kokosowych, ponieważ może ich zabraknąć. Jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony. Mnie raz zabrakło.
Najlepiej jak wykonują to dwie osoby, ponieważ jedna macza biszkopty w czekoladzie, a druga w wiórkach. W innym wypadku dużo wiórków znajduje się w czekoladzie i może jej po prostu braknąć. Jeśli nikt Ci nie może pomóc, to zrób trochę więcej czekolady.
Można posypać również orzechami czy kawałkami czekolady.
Lamingtony są przepyszne. Serdecznie polecam.
0 komentarze: